Inici / Medi Ambient i sostenibilitat / El sistema de gestió energètic de l'Ajuntament. El SIE

Sant Celoni disposa d'una eina que permet controlar la despesa energètica i  les desviacions en les factures de la llum, el gas i fins i tot l'aigua a partir d'una eina informàtica, el SIE, que trasllada les dades de les lectures a un programa que permet tenir una visió global de les instal·lacions municipals, detectar a temps els desviaments i incidències de facturació i comparar les dades amb altres localitats.

El Sistema d'Informació Energètica (SIE) és una eina informàtica basada en internet que permet el control i seguiment dels consum energètic de l'enllumenat i els edificis púbics. L'ajuntament disposa d'accés a tota la informació relacionada amb la seva gestió energètica a traves d'un portal web. Aquest inclou un quadre de comandament, fitxes individualitzades de cada instal·lació i un sistema d'avisos i alarmes de sobreconsum i desviaments. A més, disposa d'un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG), on es troben referenciats geogràficament els equipaments municipals i els quadres d'enllumenat.

Amb aquesta aplicació es calculen els indicadors generals d'eficiència i l'anàlisi de la seva evolució i es comparen amb els rendiments d'edificis d'altres municipis. És especialment útil per controlar les companyies comercialitzadores, controlar la despesa i avaluar els resultats d'auditories i inversions en estalvi.

Què mesura?
A partir de la introducció de les dades de facturació facilitades per les companyies comercialitzadores d'energia o de les lectures de consum reals, s'obté informació de consum i de cost energètic en diferents graus. El SIE permet tenir una visió global de la despesa energètica del municipi fins a l'anàlisi d'una única pòlissa. Tots aquests valors es poden consultar de manera diferenciada en funció de les fonts energètiques (electricitat, gas, gasoil,...) o les tipologies dels equipaments (educatius, esportius, oficines, etc.) i analitzar la seva evolució en determinats períodes.

Aquestes dades es complementen amb els indicadors energètics del municipi. Es tracta de coeficients que tenen en compte els consums segons els metres quadrats, el número de persones usuàries dels edificis, les hores d'ús, el consum per habitants, etc. A partir d'aquí es poden fixar els nivells d'eficiència de la instal·lació o municipi en global i establir quins són els potencials d'estalvi.

Salten les alarmes
Quan hi ha desviacions o sobreconsums en alguns paràmetres fixats a les fitxes, s'activen unes alarmes. Per exemple, poden saltar si el consum supera un registre determinat. També en aquells casos en que no es registri consum i es pot, per tant, donar de baixa la pòlissa. Hi ha altres casos, com un excés d'energia reactiva, factures que no esperàvem o les anomenades tarifes no òptimes, quan el consum es doni fora de la franja horària contractada.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina