12/06/2017

65 persones segueixen el passos de l'exili amb l'Assumpta Montellà

ruta exili65 persones van participar en la Sortida Cultural de la ruta de l'exili: Figueres, la Vajol i coll de Lli, que es va fer el dissabte 10 de juny. Assumpta Montellà, l'autora de La maternitat d'Elna, va divulgar en aquesta sortida els resultats de la seva investigació publicada al llibre El setè camió. El tresor perdut de la República.

La ruta va començar al Castell de Sant Ferran de Figueres, la fortalesa militar més gran d'Europa. A les cavallerisses del castell s'hi va celebrar la darrera sessió de les Corts espanyoles abans de marxar a l'exili. També s'hi van guardar, durant un temps, bona part dels quadres del Museu del Prado.

ruta exiliSeguint els camins de l'exili es va arribar a la Vajol. Allà hi ha la masia de can Barris, on es va allotjar el president Manuel Azaña. Des de molt a prop s'accedeix a la Mina Canta, coneguda com la mina d'en Negrín, un dipòsit secret on es van guardar també quadres del Prado i lingots d'or de la República. D'aquesta mina arrenca el mite del setè camió, l'únic que no va arribar a travessar la frontera i que va perdre la seva càrrega d'or pels camins de la Vajol, tocant la frontera.

El recorregut va acabar al Coll de Lli, l'indret per on va travessar la frontera el president Lluís Companys. Era a l'alba del 6 de febrer de 1939 quan els tres presidents, Azaña primer, Companys i Aguirre després, van passar a França des de la Vajol pel coll de Lli.

Aquesta ha estat la darrera sortida de l'any, un recorregut que ens ha apropat als camins de l'exili de la mà d'Assumpta Montellà, experta en el tema i una gran comunicadora.

 

Àlbum de fotos

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina