03/07/2019

S'espera una important aparició de papallones provinents de l'eruga peluda del suro

Informació de servei sobre l´eruga peluda del suro (2)

Papallona eruga peluda del suroDiverses zones del massís del Montnegre han patit un atac molt espectacular de l’eruga peluda del suro (Lymantria dispar) que ha deixat rodals totalment defoliats i amb un aspecte devastador. Aquest fet ha provocat molta preocupació ciutadana, tant per les molèsties creades i els danys estètics com per la sensació que els boscos es troben en una situació límit per a la seva supervivència.

Tal com es va explicar en una nota informativa a finals de maig, les erugues es transformen en crisàlides a principis d’estiu i, per tant, s’espera que els arbres, que continuen vius, podran refer la seva capçada de fulles així que les condicions ambientals els ho permetin.

A partir d’ara, però, i fins ben entrat l’estiu, de les crisàlides en naixeran milers i milers de papallones adultes que veurem volant en ziga-zaga pel nostre entorn tant de dia com de nit. Es tracta d’unes arnes mascles la majoria de les que veurem, d’ales de color marrronós, cos prim i antenes plomoses. Les femelles, una mica més grosses i amb les ales d’un color blanc brut amb unes línies fosques, pràcticament no es mouen del lloc on han nascut i esperen ser fecundades.

Com que aquesta plaga té un origen natural, es recomana no realitzar cap actuació ni tractament insecticida. L’existència de molts depredadors naturals, des de micromamífers, ocells, escarabats i també paràsits, farà que la població es vagi estabilitzant fins a tornar a la normalitat. Com a mesures indirectes, es poden fer accions per afavorir la presència de tots aquests depredadors, des de la col·locació de caixes-niu per a ocells insectívors, la conservació d’arbres madurs o vells, fins al manteniment de marges i parets de pedra seca, per exemple.

Pel que fa a l’estat dels boscos, des de l’Ajuntament de Sant Celoni s’ha demanat als organismes competents que realitzin un seguiment de l’afectació i de la capacitat de recuperació dels ecosistemes afectats.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina