Inici / Medi Ambient i sostenibilitat / La vespa asiàtica

La vespa asiàtica

Reviseu les cornises de les teulades, garatges, porxos, capçades o forats d'arbres, murs vegetals, etc. Si trobeu nius que penseu que poden ser de vespa asiàtica, aviseu a l'ajuntament mitjançant aquest formulari.

vespa asiàticaArribada a Catalunya i expansió

  • La vespa asiàtica o vespa velutina és una espècie invasora que s’ha començat a trobar al Vallès Oriental i a Sant Celoni durant el 2016. Es tracta d’una espècie que va arribar a França de manera accidental el 2004 i la seva expansió cap al sud està essent molt ràpida. A Catalunya, es va detectar el 2012 per primera vegada a l’Alt Empordà.
  • Durant els darrers anys s’han anat trobant nius de vespa asiàtica a diferents indrets de Sant Celoni, tant en zones urbanes com rurals, amb una expansió any rere any cap al sud.

Cicle biològic

  • Normalment els nius es detecten a la tardor, quan els arbres perden la fulla i es fan visibles, però hi són des de la primavera/estiu. Aquests nius són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60cm de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altres d’arbres de ribera, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra. A diferència de les abelles, la colònia sempre s’extingeix a l’hivern, de manera que els nius deixen de ser funcionals quan comença el fred perquè les vespes obreres es moren. Les reines fecundades passen l’hivern de forma solitària, amagades en altres indrets. A la primavera les reines que hagin sobreviscut fundaran una nova colònia elles soles, construint petits nius, que s’anomenen embrionaris o primaris. En aquest niu, la reina cria les primeres vespes obreres, que més endavant construiran el niu secundari o definitiu, molt més gran i sovint a les capçades dels arbres de ribera. A la tardor, naixeran mascles que fecundaran noves reines, que seran les úniques que sobreviuran.

Vespa velutinaProblemes

  • El problema principal de la vespa asiàtica, a més de competir amb altres espècies de vespes autòctones, és que es tracta d’un depredador molt potent d’abella mel·lífera. Per això, els Agents Rurals en fan un seguiment i els apicultors estan molt preocupats pel manteniment de la seva activitat.
  • En principi, la vespa asiàtica no és una espècie agressiva amb les persones. Només hi pot haver perill de picada si ens apropem molt a un niu que estigui a poca alçada o si se senten agredides.

Actuacions i col·laboració de la població

  • No disposem de mètodes de lluita que puguin aturar la seva expansió pel territori, actualment només es pot mirar de reduir el seu impacte per seguretat de les persones o bé per proximitat a explotacions apícoles. És d’esperar que, de manera natural, la població s’estabilitzi amb l’aparició de depredadors, paràsits i altres tipus de control. Cal tenir present que algunes formes de control, com ara el trampeig, poden tenir, també, efectes negatius sobre la biodiversitat i les poblacions d’altres himenòpters i insectes autòctons. Per això, es recomana que no s’instal·lin de manera indiscriminada trampes per vespes.
  • La vespa asiàtica es pot confondre amb altres espècies autòctones. Abans d’actuar contra un exemplar o un niu, cal estar segurs que no la confonem amb altres espècies que poden actuar com a competidores seves i que poden ajudar en el seu control.

niu vespa asiàtica

  • Necessitem la teva col·laboració per a la detecció de nius de la vespa asiàtica. En cas que trobeu un niu o us sembli haver vist exemplars de vespa asiàtica:
    • Si pot ser, feu una fotografia
    • Apunteu bé el lloc i data de la troballa
    • Aviseu a l’Ajuntament de Sant Celoni, on comprovarem que es tracta d'aquesta espècie, centralitzarem la informació per disposar d'un mapa de distribució i densitat de nius i us farem les recomanacions oportunes. Utilitzeu aquest formulari.
  • Cal ser prudent: encara que la vespa asiàtica no és una espècie agressiva, és millor mantenir-se a distància i no voler manipular els nius. La seva picada, com la d’altres himenòpters, a més de dolor pot suposar una reacció al·lèrgica.
  • No es recomana la instal·lació indiscriminada de trampes amb líquid atraient perquè no són prou selectives. És millor posar-ne només en els casos de detecció prop d’explotacions apícoles. En qualsevol cas, és important donar compte a l’ajuntament de la instal·lació de trampes i seguir un protocol de recompte de captures.

 

Enllaços d’interès:
Fitxa de la vespa velutina al portal de Medi Ambient de la Generalitat.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina