Inici / Medi Ambient i sostenibilitat / Que vénen les plagues!

PugóAmb la primavera i a les portes de l'estiu, els veïns i veïnes de Sant Celoni començarem a queixar-nos que els arbres i les plantes tenen insectes i que aquests insectes molesten als carrers, les places i fins i tot sobre dels nostres cotxes i dins de les nostres cases.

En aquest article intentarem explicar,  els avantatges i els inconvenients dels insectes que afecten la vegetació de les nostres ciutats, com podem combatre'ls i sobre les mesures que com a ciutadans podem emprendre per evitar-los.
Les plagues i malalties que afecten la vegetació en general, fluctuen en el temps per múltiples factors, entre els que cal citar:

  • L'espècie d'arbre o planta, ja que n'hi ha que els afecten més o menys diferents plagues
  • El clima, si plou molt o poc, si fa molta calor o poca, si el fred ve tard o d'hora
  • L'evolució de la fauna beneficiosa (aquella que controla la plaga)
  • L'estat sanitari general de la planta que en el fons és la suma dels factors anteriors
  • El nivell de control dels propis ciutadans per exemple sobre les acumulacions d'aigua en testos i terrasses on poden proliferar els mosquits i especialment el mosquit tigre
  • El tipus de plaga o malaltia, n'hi ha que són endèmiques de la zona i que depenent dels factors anteriors, proliferen més o menys.
  • La introducció no controlada de plantes noves que provoca, com ha passat amb el morrut de les palmeres, una plaga sense depredadors naturals mortífera per a en aquest cas gairebé totes les palmeres

marietaPartirem de la base que "gairebé tots els insectes", per molestos que siguin, tenen alguna funció positiva, provenen aliment a d'altres animals, molts d'ells són bonics de contemplar i de veure'ls volar com passa amb les papallones i les libèl·lules. Els més beneficiosos a les ciutats són les marietes, que basen la seva alimentació menjant-se pugons (milions cada dia) i per tant ens eviten de tirar productes químics per les ciutats. Si en tirem per matar una mosca per exemple, també matem la marieta que es menja els nostres pugons.

Des de fa uns anys, no molts, tenim més coneixement de com evolucionen certes malalties i plagues en la vegetació urbana, que no sempre és igual a com evolucionen en el medi natural, això ha permès saber quins arbres i arbusts són més adequats per a un ús urbà i ornamental. Però l'arbre i la planta "perfecte" no existeix. Allò que per a algunes persones és bonic, per a d'altres és perillós, per exemple les flors de certs arbres; ofereixen color i olor a les ciutats, però si és una primavera plujosa, les flors aixafades pels nostres peus poden resultar relliscoses i perilloses. Passa el mateix a la tardor, en què molts arbres perden les fulles i es posen de colors espectaculars, dotant la ciutat d'una imatge típica de la tardor,  que sense les plantes seria menys perceptible.

Els fruits proveeixen menjar a molts ocells i per tant fan més sostenible i equilibrada la nostra ciutat, en definitiva més viva. Els ocells se'n beneficien, però com en el cas de les flors, si els trepitgem, i si plou encara amb més motiu, poden resultar molestos (relliscades, pudor, sensació de brutícia, etc).

Hem de treure els arbres i les plantes per aquests factors?, és realment necessari renunciar als avantatges que ens proporcionen en general?, podem trobar mesures correctores?

Nosaltres creiem que sí i cada vegada és més comuna la lluita contra les plagues amb mètodes menys agressius o fins i tot sense productes químics. Apliquem tècniques d'endoteràpia -injeccions directes al tronc-; deixem anar si cal i veiem que no n'hi ha prous, milers d'insectes beneficiosos; per a la processionària posem trampes amb feromones i altres atraients, etc.

Però la ciutadania també hem d'implicar-nos no només notificant el problema al nostre ajuntament, cosa que ens va molt bé per a tenir un millor coneixement de les plagues a la ciutat. Podem implicar-nos escombrant la vorera més propera a casa nostra, o eliminant les herbes adventícies que surten a les nostres voreres i que en algun cas són nínxols per a la proliferació d'insectes, especialment el pugó.

Hauríem de tenir mosquiteres en totes les finestres i obertures de casa nostra. Les mosquiteres eviten l'entrada d'insectes, els petits que hi ha en els arbres, en els decampats, en els parcs i també impedirem l'entrada dels mosquits, entre els que destaca el mosquit tigre pels seus efectes sobre els humans.

Amb aquestes mesures correctores, amb les que podem col·laborar, evitarem dispersar a l'ambient milers de litres de productes químics i per tant contribuirem a la millora de la qualitat ambiental i en concret millorarem la qualitat de vida nostra, la dels nostres veïns i veïnes, ara i en les generacions futures.

Consells de col·laboració per a la ciutadania:

  • Posar mosquiteres a les obertures de les nostres cases i acompanyar-les d'alfàbrega, que a més de produir-nos una bona olor la podrem fer servir culinàriament.
  • Treure les herbes adventícies que surten a les nostres terrasses, balcons, voreres i façanes o en el seu cas, ruixar-les amb vinagre. Es moriran en un "plis plas".
  • Si voleu també funciona bé la farina de gluten de blat de moro, que a més aporta nitrogen al sol i per tant fa d'herbicida i d'adob. En aquest cas però, no serveix per eliminar les males herbes, sinó que s'ha de fer servir per evitar que neixin.
  • Evita usar productes químics per matar mosques i mosquits. Atrapar-los amb una pala ens ajudarà a estar més actius i millorarà els nostres reflexos.
  • Escombrar les nostres voreres per evitar l'acumulació de fulles i fruits dels arbres. Especialment quan plou, evitarem relliscades i la pudor dels fruits aixafats i podrint-se. Aquesta activitat també ens procurarà activitat física que sempre és bona, especialment en les persones que som sedentàries.
  • Eliminar l'aigua acumulada en els testos de les terrasses i balcons. Són un focus de proliferació de mosquits i altres insectes.
  • No matis mai una marieta. Ella sola es menja al llarg de la seva vida, milers de pugons.
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina