17/04/2009

Inaugurada la Torre de la Força del carrer de les Valls

Inauguració torre de la força-1

Dissabte 25 i diumenge 26 hi haurà jornada de portes obertes i visites guiades a aquest espai d'interès històric de la vila recuperat.

La inauguració es va celebrar dijous 23, diada de Sant Jordi. La recuperació de la torre del carrer de les Valls servirà per posar en relleu la Força o muralla medieval de Sant Celoni que, tot i ser el nucli originari de la vila, és desconeguda per bona part dels celonins i celonines. El recinte emmurallat de Sant Celoni és, per ara, l'únic monument celoní catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat. Els treballs d'adequació i restauració han costat 270 mil euros.

inauguració torre de la força-3La Força, una mica d'història

La Força és el testimoni de la formació de la vila medieval. La construcció en el segle XI d'una capella dedicada a Sant Celdoni al peu del camí ral (que havia estat l'antiga Via Augusta romana) propicià el creixement de cases i el primer teixit urbà de la vila al seu entorn, que aprofitava la situació estratègica de l'indret, a mig camí entre Barcelona i Girona. Aquesta població incipient, dedicada a l'artesania (teixits, roba, calçat, eines...), el comerç i l'hostalatge, de seguida necessità protecció i seguretat, per això s'envoltà amb la muralla o Força propiciada pels Hospitalers, senyors de la vila. El recinte emmurallat tenia aproximadament uns 37 m d'amplada i 135 m d'allargada i estava encerclat per una vall o fossat (d'aquí el topònim del carrer de les Valls).

inauguració torre de la força-2El primer document que fa referència a la muralla és de 1154, i parla de la "portam  villam Sancti Celedonii". També hi ha referències documentals de 1301. Entre 1371 i 1374 es van fer emprèstits per la construcció de muralles i tancats, i en el temps de les revoltes catalanes (1462-1472) els jurats de la vila decidiren reforçar la muralla, omplir el fossat d'aigua i acaparar armes per la defensa. La muralla també protegí el mercat de Sant Celoni, que es feia davant del recinte de la Força, i ja està documentat el 1157. La decadència de la muralla arribà en perdre la seva utilitat defensiva. El 1681, per tal d'ajudar en les despeses de la construcció de la nova església parroquial, es van vendre les valls o fossat per a fer-hi horts (que amb el temps esdevingueren habitatges), i el 1865 s'enderrocà la porta de Girona o dels Sants Metges.

Després d'aquestes vicissituds, el recinte emmurallat de Sant Celoni es conserva parcialment com a paret mitgera entre les cases del carrer Major i les dels carrers de les Valls i de Sant Roc, i com a façana d'algunes cases de la plaça del Bestiar.  De les cinc torres que, com a mínim, tenia originalment el conjunt només se'n conserven dues i l'angle d'una tercera. Entre les dues primeres destaca la torre anomenada de ca l'Aymar, que és perfectament visible des de la plaça de Josep Alfaras. La torre que hi ha al carrer de les Valls és la que s'ha restaurat.

Inauguració Torre de la ForçaRecuperació de la torre

El 2006 l'Ajuntament va adquirir tres solars per promoure la rehabilitació de la torre del carrer de les Valls, situada a la casa coneguda com cal Peó. El novembre de 2007 van començar les obres sota la direcció de Jordi Espar Gasset, de Poma Arquitectura SL. En una primera fase es van enderrocar els elements afegits a la torre, com la casa que l'aprofitava com a habitació al primer pis i com a part de la quadra a baix, i es van fer les excavacions arqueològiques de la zona. Després s'ha refet la part destruïda de la torre, s'han consolidat les restes de la muralla i s'ha rehabilitat un cobert, per on puja l'escala de ferro que permet ascendir dalt la torre. Finalment s'ha fet una rampa per facilitar l'accés a l'espai i a l'interior de la torre. El dissabte 21 de març es presentà la rehabilitació als veïns propers a la zona.


Torre de la Força
Inauguració: dijous 23 d'abril a dos quarts de 7 de la tarda

Portes obertes i visites guiades:

  • Dissabte 25
    Oberta: de les 11 a la 1 del migdia, i de 5 a 8 de la tarda.
    Visites guiades: matí a les 11 i a les 12, tarda a les 5, a les 6 i a les 7.
  • Diumenge 26
    Oberta: de les 11 a les 2 del migdia, i de 5 a 8 de la tarda.
    Visites guiades: matí a les 11, a les 12 i a la 1, tarda a les 5, a les 6 i a les 7.
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina