Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

Músics - Imatge inexistentMúsica i balls

Després d'una animada cercavila, les colles entren a la plaça amb el galop d'entrada. Comencen els petits (Colla del Filferro) amb el Passeig, i després ballen la Polca i altres balls. Després del Vell i la Vella i el naixement de la primavera, arriba el torn dels grans (Colla del Ferro), amb l'Entrada de Ball, la Jota, la Contradansa, la Polca, la Farandola, el Vals... i s'acaba la festa amb el Galop de Sortida.
Totes les músiques són pròpies i tradicionals de Sant Celoni. Mentres els balladors toquen les castanyoles i fan dringar els picarols, el públic anima als balladors durant la Polca cridant: Ferro!.

 


 

  • Els músics
    La Lira (1931) - ArxiuAntigament la música s’interpretava amb els instruments tradicionals, com el tamborí, el flabiol i el sac de gemecs, acompanyats dels picarols i les castanyoles dels balladors, però a partir del 1850 es van començar a llogar orquestres. Moltes són les orquestres que devien acompanyar les Gitanes de Sant Celoni. Els Paleros, l’Orquestra Soler, Art Musical i La Lira, les orquestres que hi va haver al poble entre finals del segle XIX i els anys seixanta, hi van participar de manera entusiasta.
    Després de la recuperació de 1981, els dos primers anys va harmonitzar la festa l’Orquestrina Galana, que a més feia el ball de disfresses del dissabte a la nit a l’Ateneu. L’any 1983 es va animar una colla de músics celonins, sota la direcció d’Andreu Ferrer, que amb el nom d’Orquestra del Ferrocolat van acompanyar les ballades fins al 1996. Gràcies al seu director i als arranjaments que en va fer, es van recuperar el Galop, l’Entrada de Ball, la Contradansa, la Jota i la Polca composades pel músic Josep Ferrer i Torres entre els anys deu i vint del segle XX i inspirades en les músiques antigues i tradicionals del Ball de Gitanes. Després va venir un període on van tocar músics de fora, fins que l’any 2009 es va formar un nou grup de músics celonins per actuar a la festa: la Principal del Ferro. Va ser una iniciativa de Carles Ferrer, que va proposar que l’Escola Municipal de Música organitzés, amb els seus alumnes i professors, la que seria la nova orquestra del Ball de Gitanes. Així doncs, el curs del 2008 es va dedicar a l’arranjament i assaig, i el Carnaval del 2009 va debutar la Principal del Ferro sota la direcció de Josep Maria Aparicio. El 2019 l’orquestra Principal del Ferro estava formada per 32 músics.
  • Les músiques i danses del Ball de Gitanes de Sant Celoni
    principal del ferroEl Ball de Gitanes de Sant Celoni té música pròpia. Les músiques del Ball de Gitanes són originals de Sant Celoni i la majoria de les peces són obra del compositor Josep Ferrer i Torres (Peralada, 1878 - Sant Celoni, 1952). L’any 1984 Andreu Ferrer va recuperar un plec de partitures de Josep Ferrer -oncle del seu pare-, on hi havia el Galop, l’Entrada de Ball, la Jota, la Contradansa i la Polca (la Polca de Sant Celoni). L’any 2004 va ser Rafael Jimenez, estudiós incansable de les primeres orquestres del poble, qui va donar a conèixer unes altres partitures, signades pel mateix autor el 1944, amb les quals es van estrenar la Polca Nova (2007) i la Filferrada (2010). Josep Ferrer i Torres va escriure aquestes músiques entre els anys deu i vint del segle XX per al Ball de Gitanes del Centre Popular i s’inspirava, de ben segur, en les tonades i músiques del ball de finals del segle XIX i principis del segle XX. No es coneix l’autor de la música del Vals ni del Passeig, que també són melodies amb una llarga tradició. El més provable és que tan el Vals com el Passeig (la peça amb la qual es fan les lletres) formessin part d’un Ball de Gitanes del poble d’origen antic, segurament el que ballaven els de cal Xerric o, més endavant, de l’Ateneu.
    orquestraLa Farandola (1998) i la Rumba (2000) són obra de Marcel Casellas, de la Principal del Metro, que les va composar a petició dels balladors de la Colla del Ferro. El 2015 Josep Maria Aparicio va composar una nova peça només per al Filferro, la Trentuka, nom que fa referència al 30è aniversari de la Colla del Filferro. El 2017 ja es va ballar a plaça el seu Galop 250 i el 2019 s’ha estrenat un nou ball, també amb música de Josep Maria Aparicio, el Yelow Rock.
    Les coreografies dels balls tenen orígens diferents: el Vals i la Polca es ballen tal com les van ensenyar a ballar els avis, que els havien ballat als anys vint, quaranta i cinquanta. Les altres danses que s’han anat afegint al llarg dels anys, són propostes originals del coreògraf i ballarí Joan Serra (Rubí, 1947-Sant Esteve de Palautordera, 2013) i que els balladors i balladores han anat adaptant. Els  darrers balls, la Polca Nova i la Filferrada, són coreografies que van néixer d’un treball conjunt entre els balladors de la Colla del  Ferro i Joan Serra.

 

Icona audioAudio (polca)

Tornar a la pàgina de Gitanes

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina