15/05/2018

Concert de la Big Band al Teatre Ateneu en celebració del Centenari de La Lira aquest diumenge a les 17 h

Dins del actes de la 34 Festa Gran de l'Esplai de la Gent Gran

La Lira (1931) - ArxiuLa Lira (1955) - Ramon PagèsEl proper diumenge 20 de maig a les 5 de la tarda, la Big Band del Centre Municipal d'Expressió de Sant Celoni oferirà un concert al Teatre Ateneu amb ocasió del Centenari de l'orquestra La Lira, amb repertori d’època en homenatge a l'orquestra celonina. Acte seguit hi haurà ball amb Choffers. El concert està organitzat per l'Esplai de la Gent Gran dins de la 34a Festa Gran, és obert a tothom i l'entrada té un preu de 10 € (7 € pels socis).

Tret de sortida del centenari de l'orquestra La Lira (1918-2018)

Aquest any celebrem el centenari de la fundació de l'orquestra a La Lira a Sant Celoni. Però no només aquests mesos commemorem els 100 anys de la seva formació, sinó que també fa 50 anys que es va dissoldre: era el 1968, després de 50 anys de funcionament. En record de La Lira, la Big Band ha tingut l'encert de preparar diferents actuacions, guiada pel seu director Josep M. Aparicio.

El 10 i 11 de febrer, en el Ball de Gitanes, es va fer un primer tast de la celebració del centenari. La Principal de Ferro, formada per alumnes i professors del Centre Municipal d'Expressió, va dedicar els enllaços a repertori de l'època de La Lira.

El plat fort dels actes serà per la Festa Major de Sant Martí, pel novembre. En homenatge a La Lira, la Big Band es prepara per fer les tasques que feia una orquestra antigament un dia de Festa Major. Farà la cercavila, sardanes, concert-vermut, concert de tarda i ball de nit: una jornada completa d'orquestra en festes assenyalades. Aleshores també hi haurà una exposició i una conferència per divulgar la importància que va tenir l'orquestra La Lira de Sant Celoni.

La Lira i les orquestres d'abans

Temps enrere les orquestres eren importantíssimes en la vida d'un poble. Els balls del diumenge moltes vegades eren l'únic entreteniment que hi havia: tothom hi anava, era l'acte social de la festa... i els joves aprofitaven els balls per festejar i aparellar-se. La música de les orquestres solemnitzava els actes importants: processons, misses, festes, ballades de sardanes, obres de teatre, sarsueles, cants corals... Per això, als pobles, cada societat o cafè tenia la seva orquestra i era un dels elements de rivalitat entre les entitats. La Lira va néixer, justament, al Centre Popular el 1918, però més endavant, el 1928, l'Ateneu va adquirir els seus serveis i va passar a ser l'orquestra d'aquesta societat.

A més dels músics celonins, molts instrumentistes de La Lira provenien de l'Empordà i la Selva, zones amb bona tradició musical, i alguns es van establir a Sant Celoni de manera definitiva i van iniciar, d'aquesta manera, nissagues dedicades a la música. La majoria d’ells tenien un ofici per als dies feiners i, en els inicis, bona part es dedicaven a fer de tapers. Formada per músics de bona qualitat, l'orquestra La Lira destacava per la seva bona interpretació i estava considerada de primera categoria, per això tenia contractes per tocar a fora, a moltes ciutats i pobles, sobretot a les festes majors. Els directors de l'orquestra van ser Emili Figueras (1918-1948) i Ramon Vilà (1949-1960).

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina