Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram
28/10/2015

6. Barri de la Força

  • Títol 6. Barri de la Força (ca)

  • 6. Barri de la Força

  • imatge play ruta audioguiadaimatge anterior ruta audioguiada
    imatge següent ruta audioguiada
    imatge llista ruta audioguiada
    imatge idioma ruta audioguiada




  • Ara sou  a la plaça del Bestiar.

    Uns metres més endavant, en el tram del carrer Major que va d'aquesta plaça a la de Josep Alfaras, trobareu la part més antiga del poble, coneguda com el Barri de la Força, el nucli emmurallat medieval, que es va formar per protegir el grup de cases que envoltaven la capella de Sant Celdoni, al peu del camí ral.

    La Força tenia dos portals, el Major o de Barcelona, que donava a aquesta plaça i del qual es veuen clarament les restes a la cantonada de Can Mai Tanquis amb el carrer Major, i el dels Sants Metges, en direcció a Girona, on hi havia una capella per venerar aquests sants.

    Actualment la muralla es conserva en bona part amagada per cases que la utilitzaren com a part posterior o tanca i fins i tot com a façana, com és el cas de Can Mai Tanquis, en el número 1 de la plaça.

    El carrer Major confinat dins la Força medieval inclou diversos habitatges dels segles XVI i XVII, testimoni d'un moment econòmic favorable que va provocar que molts celonins renovessin les seves cases i les decoressin amb portals i finestres treballats amb pedra fent evident la seva prosperitat. Algunes d'aquestes decoracions són encara visibles avui dia, com l'enclusa del ferrer que vivia en el número 161 del carrer Major, després de la plaça del Bestiar.

    La primera notícia de la muralla fa referència a la porta de la vila de Sant Celoni i és de l'any 1154. Al darrer quart del segle XIV s'hi van fer importants reformes. Entre els anys 1462 i 1472, durant la revolta dels remences i la Guerra Civil, la muralla es reforçà i la vall s'omplí d'aigua.

    Posteriorment, quan va deixar de tenir utilitat, en aquest indret s'hi van construir cases i la Força quedà amagada. La Força està catalogada i protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

    Des d'aquest punt, podeu acostar-vos a veure el reconegut restaurant Can Fabes, al carrer de Sant Joan, fundat pel desaparegut cuiner Santi Santamaria l'any 1981 i que va ser el primer restaurant català guardonat amb 3 estrelles de la guia Michelín. El restaurant es va tancar l'any 2013.

    Per continuar amb el recorregut, avanceu pel carrer Major fins arribar a la plaça Josep Alfaras.

Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina