21/10/2020

Expansió a Catalunya del Bernat marró marbrejat: a la tardor hem d'estar atents a la seva presència

bernat marbrejatEl bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte d'origen asiàtic que en els darrers anys s'ha anat expandint a poc a poc arreu de Catalunya. Pot ocasionar perjudicis a les plantes i a la producció agrícola, i tot i que no pessiga ni a les persones ni als animals, també pot causar molèsties en els humans perquè a la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l'hivern, de vegades en gran nombre.

bernat marbrejat pòsterCom que es tracta d'una plaga perillosa per als conreus agrícoles, és important intentar controlar les poblacions. Per això, el Departament d'Agricultura, en cas que els ciutadans detectin aquesta espècie a casa seva a la tardor/hivern, recomana:

  • Assegurar-se que es tracta d'aquesta espècie mitjançant el reconeixement dels trets que la caracteritzen (més informació a aquest enllaç).
  • Informar de manera precisa de la seva presència (amb una fotografia per assegurar-ne la correcta determinació) al Departament d'Agricultura, a la pàgina web de ciència ciutadana Natusfera (enllaç) o bé a l'Ajuntament de Sant Celoni a territori@santceloni.cat
  • Capturar-los i eliminar-los; no alliberar-los a l'exterior.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los en les hores més fresques (al migdia estan més actius, costa de capturar-los i volen). Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los en una bossa tancada. No és recomanable l'ús de productes insecticides.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina