Dissabte, 19 de setembre de 2020
Inici   Serveis Socials   Decàleg per acompanyar un consum problemàtic o addicció a substàncies i/o pantalles durant el confinament
Decàleg per acompanyar un consum problemàtic o addicció a substàncies i/o pantalles durant el confinament

ALGUNES CONSIDERACIONS GENERALS

 1. Seguir i mantenir una rutina de treball/estudis: aixecar-se a una hora fixa,  planificar-se la feina a fer durant la jornada, descans i pausa entre tasques.
 2. Organitzar-se i facilitar-se la feina amb programes i aplicacions tant  d’enviament d’arxius (Wetransfer, Evernote, Drive o Dropbox) com de gestió de projectes on line (Trello.com, Asana.com)
 3. Practicar i integrar bones pautes de gestió emocional per a quan aflorin les emocions més bàsiques per tal d’acceptar-les i sostenir-les:
 • Ràbia (exercici intens i continuat per a canalitzar i drenar aquesta emoció)
 • Tristesa (exercicis de respiració inhalant i exhalant lentament, escriure en una llibreta o diari tot allò que tens a dins cada dia o cada vegada que ho necessitis, parlar amb amics, família o parella per no caure en el síndrome del nàufrag, (aillament), demanar abraçades o escolta a gent propera.
 • Por (realizar activitats d’autocura i protecció com buscar suports presencials o virtuals de persones de confianca, sentir i aceptar la tremolor del teu cos, etc)

RECOMANACIONS PER A GENT QUE CONSUMEIX I VOL APROFITAR EL MOMENT PER DEIXAR-HO

 1. Prendre consciència del consum (frequència, quantitat, hores de consum, estat d’ànim...).
 2. Connectar amb l’agraiment, l’orgull i la forca de voluntat per no consumir. Aprofita la situació per convertir-te en la millor versió/ més sana de tu mateix.
 3. Posar-te objectius petits i factibles per ex. només per avui no em fumaré el porro/ mesura d’alcohol, etc que fumo diàriament o si me’n solc fumar 4, provo amb 3 i vaig reduint la quantitat.
 4. Fomentar la bona gestió emocional i el moviment corporal intens compaginat amb exercicis de relaxació i respiració per a evitar el craving  o desig de consum.
 5. Realitzar activitats complementàries/substitutòries del consum: contacte telefònic/virtual de gent de confiança on et puguis desfogar i explicar com et sents, evitar consum habitual de substàncies i de psicofàrmacs en la mesura del que es pugui.
 6. Realitzar activitats que proporcionin plaer: lectura, pel·lícules, series, activitats creatives dibuix, tocar instrument, composar cançons, cuina, compartir amb la família, jugar amb els fills i les mascotes, etc.
 7. Ajudar a algú de casa per distreure l’atenció i l’energia de cara a rebaixar la compulsió cap al consum.
 8. Escriure, portar un registre del que penso, sento i faig vers el consum.
 9. Reflexió o redefinició sobre el meu projecte vital: què vull fer, quines relacions vull tenir o mantenir, què m’agrada, què em va bé, què em motiva i em fa il.lusió...
Serviran per garantir la continuïtat dels ajuts de menjador als menors amb necessitats socioeconòmiques
El procés garanteix la seguretat de totes les persones col·laboradores
Es manté l'activitat de diagnòstic oncològic i les proves complementàries imprescindibles i l'Hospital de Dia
 
Imprimir Versió per imprimirCompartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

Contacte

Edifici Josep Alfaras

Àrea de Serveis a les Persones
Àmbit de Comunitat

Edifici Comunitat
Plaça Josep Alfaras, 6
Tel. 93 864 12 12
Fax 93 867 38 69
comunitat@santceloni.cat

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat