Escut Ajuntament

Notícies
El Coltan és un mineral poc conegut, però molt utilitzat per la majoria d'empreses tecnològiques, i la seva extracció genera importants problemes socials i mediambientals a l'Àfrica

Xerrada sobre Coltan a PFI-PTTEls alumnes del programa de formació PFI-PTT de Sant Celoni del perfil d'auxiliar en muntatges d'instal·lacions elèctriques, d'aigua i gas, auxiliar en vendes, oficina i atenció al públic, GESO i Preparació per les proves d'accés a grau superior i accés a la Universitat van participar el passat 8 de març a la xerrada Nens soldat: la guerra al teu mòbil dins les assignatures de medi ambient (PFI), geografia (PPACFGS i Universitat) i Moviments migratoris (GESO) a càrrec del fotògraf Jordi Rodri de l'organització Trenkalòs, grups en moviment.

L'activitat, molt ben valorada pels joves, va servir per sensibilitzar i prendre consciència del conflicte que genera l'extracció d'aquest mineral i quines són les actituds i intervencions que, des d'aquí, es poden dur a terme per tal de minimitzar l'impacte que comporta l'explotació de les zones més desfavorides dels països en vies de desenvolupament.

El Coltan és un mineral poc conegut, però molt utilitzat per la majoria d'empreses tecnològiques, des dels fabricants d'armes, mòbils, airbags, joguines electròniques fins els coets espacials. El 80% de les reserves d'aquest mineral està a l'Àfrica. Aquest mineral és de difícil reciclatge i altament contaminant. Els països on s'extreu no compten amb sistemes de control ambiental fet que provoca la destrucció dels ecosistemes naturals i l'augment del número d'espècies en perill d'extinció. A tot això, s'afegeix l'explotació de la població on estan les mines de Coltan on ha disminuït l'escolarització dels infants ja que molts d'ells han estat reclutats com a soldats.

El nexe entre el nivell de pobresa i la vulnerabilitat dels nens al reclutament és directe. Hi ha països on els menors s'enrolen de forma voluntària per necessitat, perquè és l'única manera d’obtenir menjar i refugi. Els que ho fan involuntàriament, són sotmesos sota amenaces o bé drogats. Les funcions que els reserven a l'Exèrcit són variades: des de dur material o subministraments, a fer participar en missions d'espionatge o a combatre directament. Fins i tot en alguns casos, els nens són utilitzats per atrocitats com l'assassinat de les seves pròpies famílies, o per netejar camps de mines. Habitualment per a lluitar es recluten nens, però hi ha països on també se segresten nenes per convertir-les en esclaves sexuals dels soldats. Els efectes de la guerra en els menors són devastadors.

Informació publicada el 12 de març de 2018