Escut Ajuntament

Notícies

Guinart, Mercat de Sant Celoni (1924)L’Ajuntament ha adquirit l’oli sobre tela, el Mercat de Sant Celoni, pintat per l’artista celoní Francesc Guinart Candelich el 1924 i una de les obres més destacables del pintor. Es tracta d’una pintura viva, acolorida i de qualitat extraordinària, una peça digna de ser preservada i de figurar en un museu i que més endavant quedarà exposada a l'Ajuntament.

Guinart va pintar aquest oli quan tenia 36 anys, en el moment àlgid de la seva carrera artística. Era el 1924, just dos anys abans que s’inaugurés el nou Ajuntament. A més del seu valor artístic, la tela, de mides considerables (120 x 130 cm), esdevé un testimoni històric representant el tradicional mercat del poble, un punt de trobada i lloc de referència de la comarca del Baix Montseny. És el mercat de la plaça Major, ara plaça de la Vila, vist des d’un balcó de l’Hotel Suís. A l’esquerra hi són les voltes de les cases porticades i al fons l’edifici de l’antic Ajuntament, que el 1926 es va renovar amb la Casa de la Vila actual. D’una banda la pintura és testimoni d’una tradició que encara es manté, la del mercat, i de l’altra, ens recorda un edifici que ja ha desaparegut, el vell Ajuntament.

El pintor celoní Francesc Guinart Candelich

El pintor Francesc Guinart Candelich va néixer a Sant Celoni l’any 1888 i va morir a Barcelona el 1974. És un pintor paisatgista de qualitat i prestigi reconegut. Va estudiar a Llotja, l’Escola de Belles Arts de Barcelona, i va participar a les exposicions oficials de Barcelona entre els anys 1918 i 1923, a la Internacional de 1929 i a les de Primavera dels anys 1933 i 1936. També va exposar amb èxit a diferents galeries barcelonines o al Salons de Tardor de Madrid i Paris, on va obtenir diverses mencions i premis.

L’any 1936 va marxar a l’Argentina, on va residir fins al 1948. Hi va exhibir, amb bona acceptació, obres de temàtica catalana. També va realitzar exposicions a Colòmbia, l’Uruguai o el Brasil i es poden trobar obres seves en museus americans. L’any 1948 va tornar a Catalunya.

Es caracteritza per la pintura de multituds en escenaris naturals, com aplecs, berenars i trobades, en festes i tradicions urbanes, com els mercats, balls de gitanes i envelats, on hi apareixen conjunts de personatges moguts i acolorits. Entre els temes pictòrics de Guinart destaca la preferència pel Montseny i les Guilleries. Va pintar, en molts dels seus olis, paisatges i festes de Sant Celoni i la comarca natural del Baix Montseny, a més de col·laborar activament en les manifestacions culturals celonines abans de la Guerra Civil.

Enriquint el Fons d’Art Municipal

Aquesta obra es suma a les diverses obres d’aquest reconegut pintor celoní ja presents al Fons d’Art Municipal: Ball de Gitanes del Vallès. Sant Celoni; La dida de Callús, Sortida de missa. Sant Celoni (1948); Paisatge del Montseny (1964), i Homenatge als vells. Arbúcies (1964). Amb el Mercat de Sant Celoni (1924) el patrimoni municipal s’ha incrementat amb una obra excepcional, mostra de la gran qualitat de l’artista, que ens ajuda a entendre millor l'evolució pictòrica de Guinart aixì com la història de Sant Celoni.

Informació publicada el 10 de gener de 2018