Inici   Salut i consum   Informació sobre la vespa asiàtica (vespa velutina)
Informació sobre la vespa asiàtica (vespa velutina)

vespa_velutinaLa vespa asiàtica s'ha començat a trobar al Vallès Oriental i a Sant Celoni durant el 2016. Es tracta d'una espècie que va arribar a França el 2004 de manera accidental i la seva expansió cap al sud està essent molt ràpida. A Catalunya, es va detectar el 2012 per primera vegada a l'Alt Empordà.

La vespa asiàtica és un himenòpter de mida gran que no s'ha de confondre amb la vespa xana (Vespa crabro), una espècie autòctona que pot competir i ajudar al seu control. A la primavera i estiu fan uns nius de paper que poden arribar a ser molt grans, de fins a 60 cm de diàmetre, construïts generalment a les branques més altes dels arbres. A finals de tardor les vespes es moren i el niu resta abandonat. Només sobreviuen les reines, que passen l'hivern amagades i que la primavera següent fundaran una nova colònia.

Vespa velutinaEl problema principal de la vespa asiàtica és que es tracta d'un depredador d'abella mel·lífera, fent autèntics estralls en l'apicultura. Per això, els Agents Rurals en fan un seguiment.

L'Ajuntament de Sant Celoni està amatent a qualsevol informació sobre l'aparició d'exemplars de vespa asiàtica. Quan n'ha tingut coneixement, immediatament s'ha posat en contacte amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (que és qui té les competències en aquesta matèria) a través dels Agents Rurals, per informar-los i que prenguin les mesures que considerin oportunes.

En definitiva, tant a nivell municipal com personal, en cas que detectem un niu o un exemplar de vespa asiàtica cal que ho fem saber de manera immediata als Agents Rurals, bé directament o bé a través de l'Ajuntament. És aconsellable fer-ne una fotografia per assegurar-nos que no es tracta d'una confusió.

 

Enllaços que poden ser del vostre interès:

Fitxa sobre la vespa asiàtica del Departament d'Agricultura de la Generalitat
Notícia d'actuació sobre un niu al Pertegàs
Diferències entre diverses espècies de vespes i abelles, a El Periódico

Telèfons relacionats:

Agents rurals del Vallès Oriental (Granollers): 93 860 33 28
Policia Local de Sant Celoni: 93 864 12 17
Àrea de Territori de l'ajuntament de Sant Celoni: 93 864 12 15

 
Imprimir Versió per imprimirCompartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

Contacte

Edifici Josep Alfaras

Àrea de Serveis
a les Persones

Àmbit de Comunitat

Edifici Comunitat
Plaça Josep Alfaras, 6
Tel. 93 864 12 12
salut.comunitaria@santceloni.cat

 

Adopció gats i gossos
Davant de la calor, Protecció
Avisos a la ciutadania de la progrmació de tractaments fitosanitaris a l'arbrat
Informe mensual emissions antenes de telefonia mòbil
Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat