27/05/2016

Rebuda institucional als 6 alumnes de l'Institut Baix Montseny que han viatjat a Mauthausen

Joves MauthausenEl dimecres 25 de maig, l'alcalde va rebre als alumnes de l'Institut Baix Montseny i les seves famílies en un emotiu acte. Del 13 al 16 de maig, sis alumnes de l'Institut Baix Montseny, acompanyats per una professora del Seminari de Geografia i Història, han viatjat amb l'Amical Mauthausen a aquest camp de concentració nazi, per participar a la commemoració del 71è aniversari de l'alliberament del camp al costat de les delegacions de tots els països i col·lectius que hi van patir i morir. Aquest és el quart any que hi participa l'Institut Baix Montseny, i novament es compta amb una subvenció de l'Ajuntament de Sant Celoni.

Prèviament al viatge, els alumnes han fet molta feina; han participat en diverses reunions de l'Amical per preparar el viatge i en les trobades d'alumnes de la xarxa de centres de secundària per la memòria i prevenció del feixisme "Mai més". A més a més, han començat la feina de conscienciació als joves de la seva edat sobre les barbàries que van cometre els nazis i el que significa el rebrot del feixisme a Europa. Durant el viatge, els alumnes han visitat els diferents llocs de memòria: Hartheim, Mauthausen i Gusen i han participat en els actes d'homenatge internacionals i en les activitats pedagògiques del viatge.

L'acte va tenir un to molt emotiu on el protagonisme va ser dels joves on van poder explicar les seves vivències i sentiments durant el viatge a les seves famílies i a l'alcalde. També, va assistir un representant de l'Amical de Mauthausen que és l'entitat de familiars de deportats i deportades republicans als camps de concentració nazis que organitza el viatge i que permet que joves de diferents centres educatius de l'Estat puguin compartir aquesta experiència amb familiars de deportats i deportades i conèixer la Història des de les històries de vida d'aquestes persones.

Els joves van explicar l'experiència colpidora que ha estat per ells aquest viatge i la necessitat que tenen "de donar testimoni i ajudar a conscienciar els joves de que cal estar molt alerta per evitar que barbàries com les que van cometre els nazis o d'altres similars, no es tornin a consentir". Alhora van manifestar la seva preocupació pel creixement dels partits d'extrema dreta a molts països d'Europa. Per part de les famílies, els pares i mares presents van comentar que han viscut aquesta experiència dels seus fills i filles "com un pas cap a la maduresa des de la reflexió sobre la Història i el compromís amb el futur".

La tasca més important ve ara, després del viatge, perquè aquets joves explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni i faran diferents actes per fer arribar el seu testimoni a la ciutadania de Sant Celoni.

L'alcalde, Francesc Deulofeu, va manifestar als joves i a les seves famílies que "aquestes experiències vitals colpidores deixen petjades profundes que obren noves portes que, de ben segur, els portaran a tenir una visió més madura, crítica i reflexiva del món". També els va agrair el seu testimoni i empenta per compartir aquesta experiència.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina