Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

11. Parc de la Rectoria Vella

Text de la ruta audioguiada

11. Parc de la Rectoria Vella

Aquest bell jardí envolta els edificis del nucli originari de la vila (Sant Martí de Pertegàs i la Rectoria Vella), convertint l'indret en un dels llocs més agradables de Sant Celoni. El jardí es va començar a traçar l'any 1920, quan la Rectoria Vella era un centre d'estiueig i va ser remodelat l'any 2000.

L'església que veieu a la dreta, és la primitiva parròquia del poble i està documentada del segle XI. D'origen romànic, s'amplià considerablement en el segle XIV per adaptar-se a les necessitats del creixement de la població, afegint-hi dues naus i capelles laterals.

Procedent de la primitiva parròquia de Sant Martí de Pertegàs es conserva, al Museu Diocesà de Barcelona, la taula central del retaule del segle XIV de l'altar de Sant Vicenç, atribuït a Ramon Destorrents. La part superior del retaule de Santa Anna, Sant Bartomeu i Santa Magdalena, obra del segle XV de Jaume Huguet, es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

L'any 1703, quan es traslladà la parròquia a l'actual església de Sant Martí, començà la decadència de la capella de Sant Martí de Pertegàs de la quale actualment només es conserva la nau romànica original.
L'edifici que trobeu a mà esquerra, la Rectoria Vella,  és una bona mostra de casal gòtic civil del segle XV. Té la planta rectangular, gairebé quadrada, estructurada a l'entorn d'un pati central, on hi ha un bell finestral d'esveltes columnes gòtiques. Era l'habitatge del rector i els sacerdots encarregats del culte a Sant Martí de Pertegàs.

Actualment, trobareu, a les sales de la planta baixa, exposicions temporals de pintura, escultura, fotografia...

Per continuar amb el recorregut sortiu per l'entrada principal del jardí i preneu el passeig de la Rectoria Vella a l'esquerra fins arribar a la Biblioteca municipal.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina