15/05/2015

Recepció a l'Ajuntament dels 5 alumnes de l'Institut Baix Montseny que han viatjat a Mauthausen

Els alumnes van assistir als actes de commemoració del 70è aniversari de l'alliberament del camp

MauthausenEl dimecres 13 de maig, l'alcalde i la regidora de Cultura i Educació, Júlia de la Encarnación, van rebre a les alumnes de l'Institut Baix Montseny i les seves famílies en un emotiu acte.

Del 8 a l'11 de maig, cinc alumnes de l'Institut Baix  (Nil Solanes, Sara Cano, Estel Cruells, Aïda Castro i Rubén Pulido) acompanyats per una professora del Seminari de Geografia i Història, han viatjat amb l'Amical Mauthausen a aquest camp de concentració nazi, per participar a la commemoració del 70è aniversari de l'alliberament del camp al costat de les delegacions de tots els països i col·lectius que hi van patir i morir. Aquest és el tercer any que hi participa l'Institut Baix Montseny i novament es compta amb una subvenció de l'Ajuntament de Sant Celoni.

Prèviament al viatge, els alumnes han fet molta feina: han participat en diverses reunions de l'Amical per preparar el viatge, en els dos actes del Parlament de Catalunya de commemoració de l'aniversari d'alliberament dels camps de concentració nazis i de trobada d'alumnes i compromís dels joves contra el feixisme. A més a més, han començat la feina de conscienciació als joves de la seva edat sobre les barbàries que van cometre els nazis i el que significa el rebrot del feixisme a Europa, amb un article a la revista de l'Institut.

Durant el viatge, els alumnes han visitat els diferents llocs de memòria: Hartheim, Mauthausen i Gusen i han participat en els actes d'homenatge internacionals i en les activitats pedagògiques del viatge, han treballat en un diari de viatge on han plasmat les seves vivències i emocions i han preparat l'acte de commemoració al castell de Hartheim.

L'acte va tenir un to molt emotiu on el protagonisme va ser dels joves on van poder explicar les seves vivències i sentiments durant el viatge a les seves famílies i a l'alcalde i la regidora.

Els joves han valorat el viatge com “una experiència vital que ha deixat una petjada profunda dins seu i que esdevé compromesa i transformadora”. Van manifestar que “aquest compromís els fa conscients de la immensa responsabilitat d'adoptar les veus de les víctimes, els supervivents i les famílies per lluitar contra l'oblit i la indiferència i treballar perquè MAI MÉS torni a succeïr”.

Els joves van manifestar a l'alcalde l'experiència colpidora que ha estat per ells aquest viatge i la necessitat que les administracions públiques continuïn promovent-los i finançant-los. Pels joves “aquesta hauria de ser una experiència que per la que haurien de passar tots els joves al llarg de la seva educació secundària”. Per últim, els joves van explicar que “la tasca més important ve, ara, després del viatge, perquè explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni  per donar testimoni i ajudar a conscienciar a la resta de joves del municipi que cal estar molt alerta  per evitar que barbàries com les que van cometre els nazis o d'altres similars, no es tornin a consentir”.

A l'acte, també, han participat un representant de l'Amical de Mauthausen, Sr. Josep Escoda, i les professores de l'Institut, Sra. Inés Garcia i Sra. Laura Sicart. La regidora de Cultura i Educació, Júlia de la Encarnación, va manifestar als joves i a les seves families que “havien de sentir-se molt orgullosos d'haver fet aquest viatge ja que ells, amb els seu testimoni i la feina divulgativa que faran ara, són la millor vacuna contra la intolerància i el feixisme” .

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina