Bosc: Itinerari pel Montnegre carener

Des de Sant Celoni, podem iniciar un itinerari senyalitzat que ens porta fins als cims del Montnegre

Bosc, Cuina, Patrimoni

Durant aquest mes d'agost us presentem en aquest web una selecció de 10 passejades i itineraris, 10 receptes de cuina i 10 edificis del nostre patrimoni, una diferent cada tres dies. És una manera de proposar-vos activitats per gaudir d'aquest temps estiuenc, i alhora, de donar a conèixer la riquesa, varietat i bellesa del nostre bosc, la nostra cuina i el nostre patrimoni.

La situació privilegiada de Sant Celoni, porta d'entrada al parc natural del Montnegre i el Corredor i al parc natural del Montseny, fa que puguem gaudir d'una riquesa paisatgística extraordinària. A més, el fet d'estar al bell mig de la conca de la Tordera, creuada pel Pertegàs, fa que el nostre municipi s'hagi convertit en el punt de sortida per fer moltes de les passejades que ens permeten estar en contacte amb la natura.

MontnegreEs tracta d’una excursió llarga però atractiva per camins, corriols i pistes, que ens permet conèixer les zones més elevades del Montnegre, les seves característiques geològiques i biològiques i la història de les activitats humanes.

S’inicia a Sant Martí de Montnegre. Primer s’enfila cap a Terra Negra en direcció a Coll de Basses, s’arriba a la carena en el vaivé de la Casa Nova, prop dels faigs d’en Preses, i després es va carenejant la muntanya cap a llevant fins arribar al turó Gros o de la Telefonista, un dels dos cims més alts d’aquesta serralada. De baixada es fa una bona marrada per arribar a Santa Maria de Montnegre, i es retorna per la pista cap a Sant Martí tot travessant plantacions de castanyers i passant vora els prats i la casa de can Preses.

Les particularitats físiques i geogràfiques del Montnegre li aporten algunes característiques biològiques interessants a les zones culminals, que es resumeixen en l’aparició d’ambients humits i frescals similars als de latituds més elevades. Així doncs, envoltades per alzinars mediterranis apareixen rouredes de roure de fulla gran i de roure africà, claps de faigs i magnífiques avellanoses que generen sòls rics i ecosistemes singulars. El descobriment d’aquesta esplendor, juntament amb el reconeixement de les activitats humanes que s’hi han produït i les que encara s’hi produeixen, ens aportarà sorpresa, admiració i ens captivarà.

AlzinaL’itinerari és senyalitzat com a sender local (blanc sobre verd, SL-C103) en fi tes de fusta, i al llarg del camí es troben plafons informatius sobre la roureda i els faigs d’en Preses, les avellanoses i les bagues de castanyers. S’ha editat un desplegable que, a més de descriure el recorregut, ens capbussa en detalls que podem observar tot caminant i que ens permet comprendre més enllà del que veiem, tal com ho fan també els plafons informatius.

No us volem explicar gaires coses més: agafeu un fulletó de l'itinerari i aneu a fer la llarga passejada qualsevol matí que us vagui, amb sol o amb el cel emboirat, tant se val, però amb ganes de deixar-vos portar per la màgia de la Muntanya de Baix, amb els cinc sentits ben oberts per percebre tot allò que ens ofereix aquest petit cim del món.

Aquest itinerari senyalitzat ha estat fruit del treball de col·laboració de l’Ajuntament de Sant Celoni amb la Diputació de Barcelona. Els textos del desplegable i dels plafons són d’en Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor, i les il·lustracions d’Alfons Raspall. Gràcies a tots!

 

Totes les propostes de Bosc, Cuina, Patrimoni

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina