Turisme

Escut Ajuntament de Sant Celoni

TURISME

Rutes i llocs d'interŔs
Resseguim les darreres passes del famˇs guerriller antifranquista
  • DistÓncia
    Recorregut de Quico SabatÚ: 942 m.
    Itinerari complet: 1835 m.
  • TemÓtica
    Hist˛ria
  • Durada (caminant a 3 km/h)
    Recorregut Quico SabatÚ: 19 min.
    Itinerari complet: 37 min.
  • El 5 de gener de 1960 Sant Celoni va ser testimoni de la mort d'un dels maquis mÚs coneguts del franquisme. Francesc SabatÚ Llopart tambÚ anomenat Quico SabatÚ o El Quico comandÓ un grup de guerrillers que des del sud de Franša feia incursions a Catalunya. Va ser detingut i empresonat a Franša diverses vegades i va ser descrit com "L'Enemic P˙blic n˙mero u del rŔgim franquista" en els mitjans de comunicaciˇ espanyols.

    Al 1959, en el seu exili a Franša, va rebre la carta d'un company condemnat a presˇ. Com a home lleial amb les seves amistats i d'acciˇ, va decidir realitzar una incursiˇ en territori espanyol al costat dels homes de la seva partida de maquis. A SarriÓ de Ter els anarquistes van ser encerclats per la GuÓrdia Civil al mas ClarÓ. SabatÚ escapÓ, la resta del grup morÝ. SabatÚ caminÓ tota la nit; seguidament romanguÚ amagat durant el dia 4 de gener i la nit del 4 al 5 continuÓ avanšant.

    El dia 5 de gener agafÓ un tren a Fornells de la Selva. Al ser delatat va haver de baixar del tren abans d'arribar a l'estaciˇ de Sant Celoni, al carrer Roger de Flor. Malferit buscÓ el metge del poble. Un pagŔs el duguÚ amb carro fins a cal metge, on no el van obrir. SabatÚ demanÓ ajuda als ve´ns al creuament del carrer Santa Tecla amb el carrer Major, per˛ ning˙ l'ajudÓ, i s'iniciÓ una baralla amb un veÝ. La Guardia Civil i els sometents el trobaren i dispararen contra ell, causant-li la mort. El cadÓver del militant de la CNT estiguÚ tot el matÝ estŔs al carrer de Santa Tecla cobert amb un llenšol. Actualment, en aquest mateix indret hi ha una placa commemorativa del seu assassinat.

    L'any 2010, amb motiu del 50Ŕ aniversari de la serva mort, l'Ajuntament de Sant Celoni va emprendre una sŔrie d'actuacions per tal de recordar l'efemŔride i dignificar la seva mem˛ria. S'erigÝ un monument a l'indret on baixÓ del tren aquell 5 de gener del 1960, una escultura plana que evoca la seva figura en buits i ombres; es plantÓ un mural al pont que passa sota la via del tren prop de la porta de llevant, i s'endrešÓ i dignificÓ la seva tomba, al cementiri municipal.

  • ╚poca
    1960
  • Itinerari

    1. Tomba (foto)
    2. Mural (foto)
    3. Monument (foto)

    Recorregut de Quico SabatÚ:
    I. SabatÚ fa aturar el tren i baixa (foto)
    II. Troba al Sr. Vives, que el puja al seu carro (foto)
    III. SabatÚ i un veÝ es barallen (foto)
    IV. Mort de Quico SabatÚ (foto)

    4. Placa commemorativa (foto)