Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

GitanesPersonatges

A més dels balladors, les balladores i els músics, imprescindibles en el Ball de Gitanes, a les festa hi ha una comparsa que també té un paper destacat: són el Capità de Cavall, que cavalca acompanyat pels seus cavallers; El Vell i la Vella, les autoritats de la Colla de Gitanes, que personifiquen l'hivern, i dels quals naixerà la primavera; i els Diablots, que s'encarreguen d'esvalotar el públic durant la cercavila i de mantenir l'ordre a la plaça, on també fan befa d'algun esdeveniment que hagi passat durant l'any.

 


 

  • El Capità de Cavall
    Capità de CavallÉs el representant de la colla en el moment de prendre possessió de la plaça. Obre la cercavila i és l’encarregat de demanar permís a les autoritats de la Vila per a fer la ballada a la plaça. Això ho fa amb un discurs que llegeix davant de tot el poble, mentre que la resta de la comparsa s’espera fora. L’alcalde, o alguna autoritat convidada, donaran la benvinguda a la colla amb el crit de “endavant les Gitanes”.
    El Capità de Cavall va sol o acompanyat d’altres cavallers, tots ben mudats, vestits de negre i generalment tocats amb barret de copa. En algunes festes substitueixen el cavall per una elegant carreta.
  • El Vell i la Vella
    El vell i la vellaSón les autoritats de la colla de les Gitanes, els personatges de major categoria i els que presidiran la ballada a la plaça. Els representaven sovint dos homes disfressats còmicament com els avis d’abans. El Vell portava boina, bastó i no li faltava la botallola ni el caliquenyo. La Vella, amagada darrere una màscara, portava un mocador al cap, manteleta, davantal i faldilles llargues que no ocultaven el seu estat de bona esperança. A partir del 2012 el Vell i la Vella s’han adaptat als nous temps: s’han fet algun lífting, s’han rejovenit i posat “guapos” i ara van amb uns vestits ben elegants i vistosos.
    Quan entra a la plaça, el Vell fa un discurs crític, en rodolins, dels fets més rellevants de l’any a la vila. Representa l’hivernàs i recorda el personatge del Carnestoltes. L’acompanya la seva dona, la Vella, que està embarassada i ensenya una bona panxa.
    A la mitja part de la festa, engrescats per la música, els dos avis surten a ballar. De cop i volta, a la vella li venen contraccions i es posa de part. Amb l’ajut del diablots que la socorren, pareix un animaló, que cada any és diferent: un porquet, un colom, una gallina... Amb aquest fet es vol significar el naixement de la nova estació, la primavera. A més a més, amb el naixement, es propicia la fecunditat de la terra. Un cop acabada la parida, el Vell i la Vella es retiren a la seva llotja on segueixen presidint la segona part del Ball de Gitanes.
  • Els diablots
    DiablotsGrans i menuts, porten unes màscares monstruoses ben originals, amb banyes i perruca, roba vermella i una faixa negra d’on pengen els esquellots, que amb el seu soroll invoquen els mals esperits. Els diablots s’encarreguen d’esvalotar el públic durant la cercavila, amb els crits, llançades de confeti i enfarinades, i de mantenir l’ordre a la plaça, tot recollint, a més a més, els picarols que cauen dels camals dels balladors. Quan entraven a la plaça també feien alguna animalada, però des del 2016, ballen la Polca de l’Antonio i els diablots, una polca-galop composada per Albert Peix i estrenada el 2009. El 2016 Bernat Fugarolas la va coreografiar i es va convertir en el ball d’entrada a plaça d’aquests personatges.
    Gitanes 2013Són els encarregats de l’ordre i representen el poder executiu del Ball de Gitanes. Han d’estar amatents a les ordres del Vell i de la Vella. La seva missió principal és que no entri ningú a la plaça mentre s’està executant el Ball de Gitanes i ajuden la Vella a la mitja part, quan ha de parir un animaló. En el moment de la parida també solen fer befa d’algun fet d’actualitat o que ha passat durant l’any al poble.
    Es diu que originàriament els diablots representaven les forces del mal, i durant tot el ball voltaven la colla per tal de procurar que els balladors no aconseguissin la seva missió, o sigui, procurar un any fèrtil i florent. No cal dir que sempre eren vençuts per la màgia de la dansa, fugint finalment del recinte on es ballava.
    40 diablots van participar a la festa del 2019.

 

Tornar a la pàgina de Gitanes

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina