20/11/2017

Les V Jornades de la Memòria Històrica han recordat la mobilització dels celonins al front durant la Guerra Civil espanyola

V Jornades de la Memòria HistòricaDurant la setmana del 10 al 17 de novembre, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni, amb la col·laboració de l'Institut Baix Montseny, la Biblioteca l’Escorxador, l'Escola Municipal de Música i l'Ajuntament de Sant Celoni un dut a terme una nova edició de les Jornades de la Memòria Històrica a Sant Celoni, aquest cop centrades en la mobilització dels soldats fills de la vila al front, durant la Guerra Civil espanyola.

Al llarg d'aquests set dies, s'han succeït les conferències de diversos historiadors, presentacions de llibres, projeccions de documentals i actes de reparació i record, però segurament els moments més memorables han estat els protagonitzats pels testimonis vius de la contesa bèlica, que han compartit amb un nombrós públic les seves vivències i records.

V Jornades Memòria Històrica 2017D'entre tots els actes celebrats (vegeu programa), es podria destacar la conferència de l'equip de TV3 que va rodar la sèrie documental Trinxeres, el dia de la inauguració de les Jornades, amb una sala Bernat Martorell plena a vessar i una participació del públic molt viva. També cal destacar l'acte del diumenge dia 12 al Cementiri municipal, on alumnes de l'Institut que aquest any han visitat al camp de Mauthausen van recordar Jaume Pujolàs Culobrans, un dels celonins deportats allà. Tot i que Pujolàs va sortir viu del camp, estava molt malalt i va morir a Sant Celoni al cap de poc, amb només 49 anys. L'acte va ser molt emocionant, tant pels familiars presents com pel públic assistent. I, per últim, també seria destacables els testimoniatges de na M. Dolors Blanché , que va parlar sobre La recerca de Josep Blanché, l’oncle que va morir al front, i en Salvador Bordoy, que va parlar sobre L’impacte de la guerra al poble per a un nen de 12 anys.

 

Espai web de la Memòria Històrica de Sant Celoni

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina